SkattbergAMdesign

3D-Tekniker & Material

Nylon powder
Nylon powder

SLS / Pulver

Grey resin
Grey Resin

SLA / Resin

PLA Filiament
PLA Filament

FDM / Filament

Ti64 Titan powder
Ti64 Titan powder

Metall

SLS Teknik

Svårt att välja material?  Maila oss så hjälper vi er!

Formlabs Fuse 1

SLS Teknik och material.


Vi använder oss utav Formlabs Fuse 1.

Selektiv lasersintring (SLS) är en avancerad 3D-utskriftsteknik som använder en laser för att smälta och sammansmälta fina pulverpartiklar för att bygga upp en tredimensionell struktur. Detta sker lager för lager genom att laserstrålen selektivt smälter pulverpartiklarna enligt den önskade geometrin. Här är en sammanfattning av SLS-tekniken och information om materialet Nylon PA12 och PA12GF:

Selektiv lasersintring (SLS):


 • SLS är en industriell 3D-utskriftsteknik som passar bra för att producera funktionella prototyper, små serier och komplexa delar med detaljerad geometri.
 • Den använder en laser för att smälta pulverpartiklar av ett termoplastiskt material och binda dem ihop för att bygga upp en tredimensionell struktur.
 • Eftersom det inte krävs stödstrukturer, kan komplexa former och överhängande delar skapas utan problem.
 • Materialen som används inom SLS inkluderar nylon, polyamider och kompositer.


Nylon PA12 (Polyamide 12):

 • Nylon PA12 är ett vanligt termoplastiskt material som används inom SLS-tekniken.
 • Det är känt för sin höga styrka, tålighet och flexibilitet.
 • Nylon PA12 har goda mekaniska egenskaper och är motståndskraftigt mot nötning, kemikalier och värme.
 • Det används ofta för att tillverka funktionella prototyper, slutprodukter, reservdelar och komponenter för olika industrier som fordons-, flyg- och medicinteknik.
 • Nylon PA12 kan ha en något porös yta och kan behöva ytbehandling för att förbättra estetik och ytförbättring.


Nylon PA12GF (Polyamide 12 med glasfiberförstärkning):

 • Nylon PA12GF är en variant av nylon PA12 som förstärkts med glasfiber.
 • Glasfiberförstärkningen ger materialet ännu högre styrka och styvhet, vilket gör det lämpligt för delar som kräver extra mekanisk prestanda.
 • Det är särskilt användbart för komponenter som behöver tåla höga belastningar, vibrationer eller slitstyrka.
 • Ytterligare fördelar med glasfiberförstärkning inkluderar minskad krympning och bättre dimensionsstabilitet jämfört med omodifierad nylon PA12.
 • Nackdelen är att ytan kan vara något ruvigare än omodifierad nylon, vilket kan påverka den visuella kvaliteten.


Nylon 11 CF: ÖversiktNylon 11 CF är en förkortning för "Nylon 11 med kolfiber". Det är en komposit 3D-utskriftsmaterial som kombinerar fördelarna med nylon (en termoplastisk polymer) och kolfiber (en stark och lätt förstärkningsfiber). Resultatet är en slitstark, styv och lätt material som är särskilt användbart för tillverkning av starka, lättviktiga komponenter och prototyper.

Egenskaper:


 • Hållfasthet: Nylon 11 CF är känt för sin höga hållfasthet, som kommer från tillsatsen av kolfiber. Kolfiberförstärkningen ger materialet överlägsen styrka och styvhet jämfört med vanligt nylon.
 • Lättvikt: Tillsatsen av kolfiber ger materialet dess lätta egenskaper, vilket är särskilt användbart när viktreduktion är viktigt.
 • Motståndskraft: Materialet har bra kemisk resistens och är tåligt mot många kemikalier och lösningsmedel.
 • Termisk stabilitet: Nylon 11 CF har god termisk stabilitet och kan motstå höga temperaturer jämfört med traditionella nyloner.
 • Hög ytkvalitet: Materialet kan producera delar med släta ytor och detaljerad geometri, vilket är viktigt för många applikationer.
 • Dimensionell noggrannhet: Det kan uppnå hög dimensionell noggrannhet och reproducerbarhet vid 3D-utskrift.


Användningsområden:Nylon 11 CF används främst för att skapa funktionella prototyper, verktyg, och delar som kräver hög hållfasthet och styvhet samtidigt som de ska vara lätta. Exempel på användningsområden inkluderar:SLS en kraftfull teknik för att skapa högkvalitativa, funktionella delar med användning av material som Nylon PA12 och dess förstärkta variant, PA12GF. Dessa material erbjuder enastående mekaniska egenskaper och är särskilt lämpliga för applikationer där hållbarhet och prestanda är viktiga.

Nylon PA12

Nylon PA12

Nylon 12 balanserar styrka och detaljrikedom och är ett mycket kapabelt material för både funktionell prototypframställning och slutanvändning av komplexa mekaniska delar. Med Nylon 12 kan du producera hållbara delar med hög miljöstabilitet. Materialet har hög draghållfasthet och tänjbarhet samt minimal vattenabsorption. PA12 är biokompatibelt i enlighet med ISO10993:2020.


https://formlabs.com/materials/sls-powders/#nylon-12


Be om offert.

PA12 printed part

Nylon PA12 GF

Nylon PA12 GF

Nylon 12 GF är ett glasfiberfyllt material som erbjuder samma mekaniska egenskaper som nylon 12 men med ännu högre styvhet och värmebeständighet för att klara krävande tillverkningsförhållanden.Idealisk för applikationer där strukturell styvhet och termisk stabilitet är kritiska.


https://formlabs.com/materials/sls-powders/#nylon-12-gf


Be om offert.

PA12GF Printed part

SLA Teknik

Formlabs Form 2

SLA Teknik och material.


Vi använder oss utav Formlabs Form 2.

Stereolithography (SLA) är en sofistikerad 3D-utskriftsteknik som har en plats i spetsen när det kommer till att skapa detaljerade och högupplösta objekt. Det är en av de äldsta 3D-utskriftsteknikerna och har varit en hörnsten inom prototypframställning och designverifiering.

I grunden fungerar SLA genom att använda en laser eller en ljuskälla för att härda flytande hartslager i tunna skikt. Genom att bygga upp lager för lager, kan SLA skapa komplexa och detaljerade strukturer med enastående precision. Denna teknik resulterar i jämn yta och hög detaljrikedom i de producerade objekten.

För att möjliggöra denna process finns ett brett utbud av hartsresiner som kan användas inom SLA. Här är en översikt över de vanligaste hartsresinerna:


 • Standard Resin: Ett allround-harts som erbjuder en balans mellan pris och prestanda. Det är en grundläggande hartsvariant som passar för många olika användningsområden.
 • Tough Resin: Detta harts är konstruerat för att vara mer tåligt och tåla stötar samt mekanisk belastning. Det är idealiskt för prototyper som behöver extra styrka.
 • Flexible Resin: Ett elastiskt harts som kan efterlikna gummi. Det är lämpligt för applikationer där flexibilitet krävs, såsom tätningar eller dämpande komponenter.
 • High-Temperature Resin: Denna variant är utformad för att tåla höga temperaturer, vilket gör den användbar för prototyper av komponenter som kommer att utsättas för värme.
 • Castable Resin: Ett harts som kan brännas bort vid gjutningsprocesser. Det används för att skapa detaljer för gjutning av metaller eller andra material.
 • Dental Resin: Dentalharts används inom tandvård för att skapa protetiska komponenter som kronor och broar.


 • Bio-Compatible Resin: Detta harts är utformat för att vara säkert att använda i kontakt med hud och vävnader. Det används främst inom medicinska applikationer.
 • Clear Resin: Ett transparent harts som används för att skapa genomskinliga eller ljuskänsliga delar.


 • Color Resin: Färgat harts som möjliggör produktion av färgade prototyper och delar.


 • Engineering Resin: Detta förstärkta harts har egenskaper som liknar konstruktionsplaster och används för funktionella prototyper, slutprodukter, fixturer och jiggar.


SLA en teknik som med hjälp av olika hartsresinvarianter möjliggör skapandet av detaljerade och högkvalitativa prototyper samt slutprodukter. Den används ofta inom områden som prototypframställning, designverifiering och specifika medicinska applikationer där hög precision och kvalitet är avgörande.


Skillnader mellan SLA och DLP


Stereolithography (SLA) och Digital Light Processing (DLP) är två fotopolymerbaserade 3D-utskriftstekniker. SLA använder laser eller ljus för att härda flytande fotopolymer i lager, med hög detaljnoggrannhet och jämn ytkvalitet. DLP använder digital projicering för att härda lager, med snabbare utskrift och bra noggrannhet. Valet mellan dem beror på faktorer som utskriftshastighet, ytkvalitet och materialalternativ.

Det är vanligt förekommande att dessa tekniker blandas ihop.


Black resin

Black resin

3D-skriv ut starka, precisa konceptmodeller och prototyper som ger liv åt dina idéer med Formlabs samling av Standard Resins. Med en matt yta, opak utseende och exakta detaljer är utskrifterna redo att användas direkt från skrivaren. Deras neutrala underton ger en utmärkt grund för delar som slutligen kommer att målas eller genomgå andra ytbehandlingsprocesser.


Be om offert.

Resin Black

Flex resin 50A

Flex resin 50A

 Formlabs Engineering Resins formulerade för att tåla omfattande tester och klara av påfrestningar. Vårt mjukaste Engineering Resin är ett material med Shore durometer 50A och lämpar sig för prototyper av delar som vanligtvis tillverkas med silikon. Välj Elastic 50A Resin för delar som ska böjas, sträckas, komprimeras och klara av upprepade cykler utan att gå sönder, och som snabbt återfår sin ursprungliga form. "50A" i namnet representerar materialets Shore durometer-värde.


Be om offert.

Resin FLex 50A

Clear resin

Clear resin

Stereolitografi 3D-utskriftsteknik gör det möjligt att skapa tydliga utskrifter på skrivbordet. Clear Resin poleras till nära optisk transparens, vilket gör det idealiskt för arbete med ljus eller för att visa interna egenskaper.


https://formlabs.com/materials/standard/#clear-resinBe om offert.

Resin Clear

Flex resin 80A

Flex resin 80A

Flexibelt 80A Resin är det styvaste mjuk-touch-materialet i vår samling av flexibla och elastiska resinmaterial, med en Shore-durometer på 80A för att simulera flexibiliteten hos gummi eller TPU. Genom att balansera mjukhet med styrka kan Flexibelt 80A Resin tåla böjning, flexning och kompression, även vid upprepad användning.


https://formlabs.com/materials/flexible-elastic/


Be om offert.

Resin Flex 80A

Castable wax resin

Castable wax resin

Erbjuder hög styrka och styvhet, vilket gör det mycket kapabelt att skriva ut ultratun smyckeskonst med filigran. Den höga gröna styrkan säkerställer utmärkt formbeständighet för tunna mönster som trådfiligran.

Utskrivna delar är tillräckligt starka för att hanteras utan behov av efterhärdning, vilket möjliggör en snabb och enkel arbetsflöde.

https://formlabs.com/materials/jewelry/#castable-wax-resin


Be om offert.

Resin Casting wax

Durable resin

Durable resin

Hållbar Resin är det mest flexibla, slagfasta och glidfria materialet i vår funktionsfamilj av tåliga och hållbara resinmaterial. Välj Hållbar Resin för tryckbara delar och låg-friktionsmonteringar.


https://formlabs.com/materials/tough-durable/


Be om offert.

Resin Durable

Rigid 4k resin

Rigid 4k resin

Glassfylld Rigid 4000 Resin skrivs ut med en jämn och polerad yta och är idealiskt för styva och starka delar som kan motstå minimal böjning. Överväg Rigid 4000 Resin för allmänna belastningsbärande tillämpningar.


https://formlabs.com/materials/rigid/


Be om offert.

Resin Rigid 4k

BioMed clear resin

BioMed clear resin

Transparent material för biokompatibla applikationer som kräver långvarig kontakt med hud eller slemhinna. Unikt i vår produktportfölj är detta medicinsk klassade material också validerat enligt ISO 18562, vilket möjliggör användning för gasvägapplikationer inom hälso- och sjukvården. 


https://formlabs.com/materials/medical/#biomed-clear-resin


Be om offert.

Resin BioMed Clear

FDM Teknik

Bambu Lab P1S

FDM Teknik och material.


Vi använvänder oss utav Bambu Lab P1S.

Fused Deposition Modeling (FDM) använder vi på Skattberg AM design nästan uteslutande till prototypframtagning eller tillfällen då kunden vill se produkten innan den sätts i produktion, det är en vanlig 3D-utskriftsteknik som används för att skapa prototyper och funktionella delar. Den fungerar genom att smälta och extrudera termoplastiska material, lager för lager, för att bygga upp en tredimensionell struktur. FDM-tekniken är populär inom prototypning och testning av detaljer innan de går in i fullskalig produktion. Här är en sammanfattning av olika material som används inom FDM 3D-utskriftsteknik:


 • PLA (Polylactic Acid): PLA är ett av de vanligaste och mest använda materialen inom FDM 3D-utskrift. Det är biologiskt nedbrytbart och tillverkas från förnybara källor som majsstärkelse eller sockerrör. PLA är relativt enkelt att skriva med, har låg krympning och minimal warping (deformation vid svalning). Det är idealiskt för prototyper och konceptmodeller.
 • ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene): ABS är ett slitstarkt och slagfast material som används för att skapa starka och tåliga delar. Det har dock en högre krympningsgrad och är mer benäget att deformeras under utskrift jämfört med PLA. ABS-produkter kan också ge ifrån sig en viss mängd lukt och skadliga ångor under utskrift.
 • PETG (Polyethylene Terephthalate Glycol): PETG är en förbättrad version av PET som erbjuder bra mekaniska egenskaper, tålighet och klarhet. Det har lägre krympning än ABS och är enklare att skriva med. PETG-material kan användas när en balans mellan styrka och visuell kvalitet är viktig.
 • TPU (Thermoplastic Polyurethane): TPU är ett flexibelt och elastiskt material som används för att skapa gummiliknande produkter. Det är användbart när man behöver skapa delar med rörlighet eller dämpningsegenskaper, som till exempel tätningar, gummibyten och skydd.
 • Nylon: Nylon är ett starkt och tåligt material med hög värmebeständighet. Det används ofta för funktionella prototyper och delar som kräver hög mekanisk styrka och slitstyrka.
 • ASA (Acrylonitrile Styrene Acrylate): ASA är liknande ABS i egenskaper men har en bättre väderbeständighet och UV-tålighet. Det är ett lämpligt val när delar ska användas utomhus eller utsättas för sol och väderförhållanden.
 • PC (Polycarbonate): PC-material är extremt tåligt, värmebeständigt och har hög styrka. Det används för att skapa delar som behöver motstå påfrestningar och höga temperaturer, men det kan vara utmanande att skriva med på grund av hög krympning och warping.
 • PP (Polypropylene): PP är känt för sin låga densitet och goda kemiska resistens. Det används ofta för delar som kommer i kontakt med kemikalier eller livsmedel.


FDM-tekniken med dessa material är en utmärkt metod för att snabbt producera prototyper och provdelar innan man går vidare till produktion med mer kostsamma tillverkningsmetoder. Valet av material beror på kraven på styrka, tålighet, visuell kvalitet och användningsområde för den specifika delen.

TPU 80-95A

TPU 80-95A

TPU är speciellt utvecklat för att möjliggöra smidig och snabb 3D-utskrift med ett flexibelt filament inom Fused Filament Fabrication (FFF). Med sina imponerande egenskaper erbjuder Ultrafuse TPU 95A enastående nötningsbeständighet och är särskilt lämpligt för applikationer som involverar slitage och påfrestningar. Delar som framställs med detta material kännetecknas av exceptionell flexibilitet, stark vidhäftning mellan skikten och pålitlig motståndskraft mot både oljor och kemikalier som används inom industrin.

Höjdpunkterna inkluderar:

 • Exceptionell motståndskraft mot slitage och nötning.
 • Enkel hantering och smidig användning.
 • Pålitlig resistens mot oljor och vanligt förekommande industriella kemikalier.

PLA

PLA

PLA är utformad som en höghastighetsteknisk termoplast som erbjuder en lika enkel utskrift som traditionellt PLA, men med möjligheten att använda högre utskriftshastigheter. Trots detta behåller den betydligt förbättrade mekaniska egenskaper som till och med överträffar de hos tryckta ABS-objekt. 

De mest framstående fördelarna inkluderar:

 • Hastighet: Utskriftstiden kan minskas med 30-80 %.
 • Styrka: Mekaniska egenskaper överträffar till och med de hos ABS.
 • Mångsidighet: Ett filament som kan anpassas för att uppnå enastående utskriftshastighet samtidigt som den levererar utmärkt ytfinish.

ABS

ABS

ABS är utformat för att leverera högpresterande resultat med överlägsen styrka och slitstyrka. Detta termoplastiska material skapar objekt med en utmärkt balans och mekaniska egenskaper.

Höjdpunkter:

 • Styrka och Slitstyrka: Ultrafuse ABS levererar exceptionell styrka och motståndskraft mot slitage, vilket gör det lämpligt för strukturellt krävande applikationer.
 • Hög Temperaturtålighet: ABS-materialet bibehåller sina egenskaper även vid högre temperaturer
 • Tål Vibrationer och Stötar: Med sin slagtålighet och förmåga att absorbera stötar är Ultrafuse ABS idealiskt för komponenter som behöver motstå påfrestningar.

PLA Tough

PLA Tough

PLA Tough är utformat för att leverera robusta och slitstarka resultat med samtidig bevarad användarvänlighet och utskriftsnoggrannhet. Detta termoplastiska material kombinerar hållbarhet med den enkla utskriftsfördelen hos PLA.

Höjdpunkter:

 • Hållbarhet och Slitstyrka: PLA Tough erbjuder enastående hållbarhet och motstånd mot slitage.
 • Stötdämpning: Materialets förmåga att absorbera stötar och vibrationer gör det till ett utmärkt val för delar som behöver tåla påfrestningar.
 • Mångsidighet: PLA Tough kan användas för en mängd olika applikationer, från funktionella prototyper till slutprodukter.

PETG

PETG

PETG kombinerar hållbarhet och utskriftsnoggrannhet för att skapa starka och pålitliga 3D-utskrifter. Detta termoplastiska material erbjuder enastående prestanda och mångsidighet för olika applikationer.

Höjdpunkter:

 • Hållbarhet och Styrka: PETG levererar imponerande hållbarhet och styrka, vilket gör det idealiskt för funktionella prototyper och slutprodukter som behöver tåla påfrestningar.
 • Utskriftsnoggrannhet: Materialet behåller en hög utskriftsnoggrannhet och detaljnivå, vilket gör det användbart för detaljerade och komplexa objekt.
 • Kemisk Resistens: Materialet är motståndskraftigt mot många kemikalier och kan användas i miljöer där korrosion är en oro.
 • UV-resistens: Ultrafuse PETG har god motståndskraft mot UV-strålning, vilket gör det lämpligt för utomhusapplikationer.

Teknik & Material i metall

Olika 3D utskriftstekniker för metall


Vi har lång erfarenhet av 3D printing i metall, vi erbjuder konsultation, rekommendation, vägledning och tillverkning i även dessa material.

3D-utskrift i metall omfattar olika tekniker för att tillverka metalliska objekt genom additiv tillverkning, vilket möjliggör komplexa och precisa föremål på ett kostnadseffektivt sätt jämfört med traditionella metoder.


 • Selektiv lasersintring (SLM): SLM bygger objekt genom att smälta tunna lager av metallpulver med hjälp av en högeffektslaser. Laserstrålen skapar smältpunkter på ytan av pulverlagret enligt en 3D-modell, och när smältan stelnar bildas en ny lagerdel. Detta fortsätter tills hela objektet är byggt. SLM används i medicinsk utrustning för att tillverka tandimplantat, i fordonsindustrin för lättviktskomponenter, och inom flyg- och rymdindustrin för att skapa komplexa och hållbara strukturer.Elektronstrålestrukturering


 • (EBM): EBM fungerar genom att en stråle av elektroner riktas mot pulverlagret. Elektronerna smälter pulvret och skapar lager som successivt byggs upp till önskad form. EBM-tekniken används ofta inom medicinsk teknik, särskilt för tillverkning av högkvalitativa implantat och proteser. Den används också i flygindustrin för att producera motor- och komponentdelar som är lätta och tåliga.


 • Direkt energiavlagring (DED): DED involverar en fokuserad energikälla (laser eller elektronstråle) som appliceras direkt på metallpulver eller tråd. Pulvret smälts eller tråden deponeras och smälts sedan på arbetsytan för att bygga objektet. DED-tekniken används ofta inom energi- och processindustrin för att producera delar som turbinkomponenter. Den används också för att reparera slitna eller skadade metallytor inom bland annat fordonsindustrin.


 • Binder Jetting: Binder Jetting fungerar genom att applicera ett bindemedel på metallpulverlagren, vilket skapar en fastare struktur. Efter utskrift genomgår föremålet en värmebehandling för att bilda en tät metallisk del. Den här tekniken används inom fordonsindustrin för prototyper och snabba tillverkningscykler. Även smycken, konstverk och arkitektoniska modeller kan skapas med hjälp av Binder Jetting.Varje teknik har sina fördelar och begränsningar, och valet av teknik beror på kraven på slutprodukten och tillämpningsområdet. Dessa tekniker har revolutionerat branscher som medicinsk teknik, fordonsindustri, flyg- och rymdindustri samt energi- och processindustrin genom att möjliggöra tillverkning av komplexa och specialiserade metallkomponenter på ett mer effektivt och innovativt sätt.